Charlotte-Karen 35 år

Charlotte Karen og Simon er forældre til Laurids på 2½ år, der har astmatisk bronkitis.

Hvordan fandt I ud af, at jeres barn havde astmatisk bronkitis? 

Laurids er født i maj, og det har nok været lige omkring jul, da han var lidt over et halvt år, at vi første gang lagde mærke til, at noget var galt. Han blev ved med at være forkølet og hostede meget.

Vi var flere gange ved vagtlægen med Laurids, der havde høj feber, voldsom hoste, og var rigtig syg, og vi fik også noget flydende Bricanyl (akut astmamedicin.red). Mange af vagtlægerne mente nemlig, at det var astmaanfald, han havde, mens vores egen læge trak lidt på det. Da han er omkring et år gammel, er der en vagtlæge, der sætter ham i spacerbehandling med Bricanyl.

Da Laurids er lidt over et år, er vi på ferie på Bornholm og bor hos nogen, der ryger. Selv om de ikke røg, når vi var til stede, så sov vi på første sal lige over deres kontor, hvor de ofte sad og røg.
Og hvad vi ikke havde tænkt over var, at røgen trak lige ind i vores soveværelse. Pludselig fik Laurids et kæmpe astmaanfald med bl.a. meget tydelige indtrækninger ved brystbenet. Så vi røg til lægen med ham. Her blev han sat i spacerbehandling med det samme.

Da vi kom hjem til vores egen læge, satte han ham i forebyggende behandling, og han har siden fået både Spirocort (forebyggende.red) og Ventuline (akutmedicin.red) efter behov. I øjeblikket er han stabil på en dosis morgen og aften. Hver gang vi har forsøgt at trappe ham ned i medicin, går det galt. Så snart han bliver forkølet og begynder at hoste er det tilbage igen.

Hvad er den største udfordring ved at have et barn med astmatisk bronkitis?

Jeg synes til tider, det er svært at finde ud af, om hans hoste er en "almindelig forkølelseshoste", eller om det er hans astmatiske bronkitis. Og derfor kan det også være lidt svært nogle gange at tage stilling til, om vi skal trappe hans medicin op, tage til lægen med ham eller bare vente, til hosten går over af sig selv.

Jeg lider selv af astma og ved, hvornår jeg selv har brug for medicin, men det kan jeg desværre ikke mærke på min søn.
 
Jeg synes generelt det er svært at vurdere i opløbet, hvornår det er nødvendigt at gøre noget og ikke gøre noget. Jeg har dog den fordel, at jeg pt. er hjemmegående, så når han er syg beholder jeg ham nogle ekstra dage hjemme.

Er du ked af at have et barn med astmatisk bronkitis?

Jeg er da ked af, hvis han skal få et liv som mig hæmmet af astma. For det kan være rimelig begrænsende, også fordi jeg oveni lider af duft- og kemikalieoverfølsomhed, så det fylder meget i hverdagen. Derfor håber vi stadig på, at det går over, når han bliver lidt ældre.

Hvordan påvirker det familielivet at have et barn med astma?

Nu her mens han er sådan rimelig velreguleret, så påvirker det ikke vores dagligdag så meget. Men vi skal da altid sørge for at huske hans maske, og så har vi selvfølgelig en nul-røg-tolerance, så vi kommer ingen steder, hvor der er røg.

Familien tager meget hensyn, så det har ikke været så svært at forklare dem.
Ellers er det der fylder mest, at vi ofte vasker sengetøj, støver af, lufter ud og så prøver vi at give ham så meget økologisk mad som muligt og bruger overhovedet ikke parfumerede produkter.

Mht. når han skal have medicin, så synes han selvfølgelig ikke altid, at det er særlig sjovt, men det har været klart fra starten, at det skulle han. Nu er han ved at være så stor, at vi kan komme mere igennem til ham og forklare ham, at det er vigtigt, at han får sin medicin.

Men der er da stadig perioder, hvor han gør modstand. Men jeg ser ikke anderledes på det, end at der er nogen ting børn bare skal – og som ikke er til diskussion. Ligesom at få børstet tænder hver dag. Det er heller ikke altid lige sjovt, men det skal han bare.

Astmatisk bronkitis sat på spidsen

Vi skulle til bryllup på et tidspunkt, og vi kunne ikke få at vide, om der ville blive røget. De vendte simpelthen ikke tilbage. Til sidst måtte vi sætte hårdt mod hårdt og sige, at bliver der røget, så kan vi altså ikke komme. Og sådan gik det til, at det blev et røgfrit bryllup.