Astma i børnehøjde

Hvordan forklarer du børn, hvad astma er? Det er ikke let, men forsøg at gøre astma så konkret som muligt. Børn forstår godt, at symptomer som hoste, ondt i halsen eller vejrtrækningsbesvær er tegn på, at noget ikke er helt, som det skal være. Så forsøg dig frem - her får du lidt inspiration.

Astmaforklaringer til børn

Har du prøvet at lege tagfat på legepladsen, hvor du har løbet så hurtigt, at du får svært ved at trække vejret? Har du prøvet at være forkølet og hoste rigtig meget? Eller har du prøvet at have ondt i halsen?

Så har du måske mærket, hvordan det nogle gange føles at have astma.

Hvis du har astma, har du svært ved at få vejret. Du bliver hurtigere forpustet, og det kan være svært at følge med de andre, når de løber og leger.

Nogle børn får astma, fordi de møder noget, de ikke kan tåle. Fx kan nogle børn få det dårligt af at være i nærheden af hunde eller katte, hvis de har allergi over for dyr.

Andre har allergi over for græs, og så kan det være umuligt at være med til fodbold, hvis ikke de får medicin.

Nogle børn fortæller, at de synes, det føles som at have en stor, tung kuffert oven på brystet, når de har astma.

Få astma i 1 minut

Find et tyndt sugerør. Tag det i munden og hold dig for næsen. Begynd at løbe på stedet - du må ikke slippe næsen - så er det snyd! Du opdager hurtigt, at det er rigtig svært at blive ved med at løbe, og luften slipper hurtigt op. 

Sådan er det at have astma - for de rør, som luften skal ind og ud ad til lungerne, er snøret sammen. Heldigvis kan du få medicin, som kan løsne rørene, så det bliver nemt at trække vejret igen.

Fortæl din historie

Del ud af dine erfaringer og hjælp andre pårørende til småbørn med astma. Skriv til os på jk@astma-allergi.dk