Indeklima

Børn med astma reagerer ofte kraftigere end andre børn på irritanter i luften – fx tobaksrøg, parfume, støv, mados, maling eller fugt. Et godt indeklima er derfor endnu vigtigere, når man har et astmabarn i familien.

Det er meget forskelligt, hvad børn med astma reagerer på. Derfor gælder det om at have øjne og ører åbne for at finde frem til det, som giver dit barn symtpomer.

Du bør aldrig udsætte dine børn for tobaksrøg.

Irritanter i indeklimaet

  • Tobaksrøg
  • Støv
  • Parfume fra fx luftfriskere, hårlak og rengøringsmidler
  • Mados
  • Os fra stearinlys – duft- og gelélys oser mest
  • Fugt
  • Os fra brændeovn
  • Afgasninger fra nyere møbler eller byggematerialer

Luft ud og varm op

Den bedste forudsætning for et godt indeklima er, at du lufter ud tre gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter. Det lyder måske ikke af meget, men det er faktisk nok til, at luften bliver skiftet ud, uden din bolig når at blive gennemkold, og du får dermed en højere luftfugtighed.

Både husstøvmider og skimmelsvampe elsker fugt, og det gælder derfor om at have en lav relativ luftfugtighed i hjemmet.

Derfor er det også en god idé at sørge for, at der minimum er 20 grader i alle rum året rundt.

Luft også ud efter alle fugtskabende aktiviteter, fx madlavning, bad og rengøring. Undgå helt at tørre tøj inden døre – brug i stedet en tørretumbler, hvis du ikke har mulighed for at hænge tøjet ud.

Gør rent

Hold mængden af irritanter nede ved at gøre grundigt rent én gang om ugen.

Luft ud samtidig med, at du gør rent. Rengøring hvirvler nemlig en masse støv op, der kan genere dit barns følsomme luftveje. Derfor er rengøring, mere end én gang om ugen, i de fleste tilfælde heller ikke nogen god idé.

Du hjælper fx ikke dit astmabarn ved at støvsuge børneværelset hver aften, inden det skal i seng. Så kommer dit barn nemlig til at ligge og falde i søvn, mens støvet lægger sig, og indånder dermed en masse støvpartikler, som ellers ville være blevet på gulvet.

Læs mere

Fortæl din historie

Del ud af dine erfaringer og hjælp andre pårørende til småbørn med astma. Skriv til os på jk@astma-allergi.dk