Gode råd fra hospitalsklovnen Stella

Stella har gennem seks år arbejdet som hospitalsklovn på børneafdelingerne på Hillerød Hospital, Hvidovre Hospital og Rigshospitalet. Vi har fået lov at høste lidt af hendes erfaring i forhold til at give børn medicin.

1. Vær tålmodig og gør situationen tryg

Prøv at acceptere, at det kan tage tid at give dit barn medicin. Lad først dit barn blive fortrolig med åndingsbeholderen. Det kan du gøre ved at lade barnet undersøge den og lege lidt med den uden medicin.

2. Hvad er bedst for netop dit barn?

Find ud af, hvordan dit barn har det bedst i situationen. Nogle børn har brug for, at der er så meget ro som muligt omkring dem, når de får medicin. Andre vil helst lege imens og have fokus et andet sted.

3. Lad yndlingsbamsen være med

Du kan eventuelt starte med at tale med bamsen. Måske hoster bamsen og har også brug for åndingsbeholderen? Lad dit barn give bamsen åndingsbeholderen uden medicin, eller lad bamsen fortælle barnet, hvorfor medicinen er vigtig.

Du kan også vælge at vise dit barn, hvordan åndingsbeholderen virker ved at placere den over din egen næse og mund uden medicin.

4. Forsøg at undgå stress - både hos dig selv og dit barn

Hvis du har travlt og er "oppe at køre", påvirker det dit barn. Tag et par dybe indåndinger og find ro i dig selv, inden du starter. Det smitter af på dit barn.

Forsøg at undgå at afbryde midt i processen ved fx at tage telefonen.

5. Ros dit barn

Giv dig tid til at rose barnet, når medicinen er taget og afled opmærksomheden fra det, der er sket. Smil fra hjertet, giv et knus, syng en sang eller leg lidt.

Børn elsker, når voksne er lidt fjollede – og én af de mest vidunderlige ting i verden er jo at høre sit barn le.

Gode råd fra Astma-Allergi Danmark

Når du giver dit barn medicin, er det vigtigt så vidt muligt at gøre det helhjertet. Hvis du som forælder er utryg ved dit barns behandling er det vigtigt, du taler med lægen om det.

Dit barn kan mærke, hvis du ikke er fortrolig med situationen. Du er også velkommen til at ringe til vores rådgivning.

Husk, at behandlingen gavner dit barn. Uden behandling kan jeres hverdag blive sværere, fordi I risikerer, at:

  • dit barn får flere symptomer
  • sygdommen blive værre
Fortæl din historie

Del ud af dine erfaringer og hjælp andre pårørende til småbørn med astma. Skriv til os på jk@astma-allergi.dk