Ude i det fri

Måske har du lagt mærke til, at dit barn får flere astmasymptomer, når I er på legepladsen i regnvejr. Eller at en høj og frostklar himmel gør din lille dreng eller pige næsten symptomfri.

En lang række forhold udendørs kan nemlig påvirke dit barns astma og give flere eller i nogle tilfælde færre symptomer. Det gælder bl.a. varme, kulde, fugt, luftforurening, pollen og skimmelsvampe.

Det er meget individuelt, om og hvordan astmabørn reagerer, og derfor må du gøre dig dine egne erfaringer. Nogle astmabørn reagerer slet ikke på vejret.

Vejret og astma

Kulde, varme, tør eller fugtig luft kan virke som irritanter og give astmabørn symptomer. Men hvad der er skidt for det ene astmabarn kan være godt for det andet.

Nogle astmabørn får det faktisk bedre i vinterkulden, mens mange er mere plagede af astmasymptomer om vinteren. Drop evt. turen på legepladsen de dage, hvor vejret giver dit barn symptomer.

Er dit barns lunger følsomme over for kold luft, kan du tænke i noget så simpelt som at trække barnets halstørklæde eller elefanthue op over mund og næse som beskyttelse mod luftens kuldechok.

Brug også dine erfaringer, når familien overvejer feriemål. For nogle astmabørn er den kolde vinterluft nordpå bare lykken, hvorimod den fugtige varme i Østen er en plage. Andre har det lige omvendt.

Skal mit barn sove ude?

Her i Danmark er den almindelig holdning, at små børn har godt af at få frisk luft og sove ude. Et barn med astma bør dog ikke sove i det fri, hvis vejret er koldt og tåget.

Generelt gælder det, at børn ikke må sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader. Ved højere temperaturer bør afgørelsen afhænge af følgende fem anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

  1. Ved sovestedet skal der være læ for blæst, regn og rimnedfald.
  2. Barnevognen skal være vind- og vandtæt til alle sider. Bunden kan fx isoleres med skumgummi eller lignende. Barnet skal være klædt godt på og være pakket godt ind.
  3. For tidligt fødte børn, børn under et år og børn, der lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom er særligt udsatte og bør ikke sove ude i koldt, tåget vejr.
  4. Børn, der sover ude i kulden, skal være under særligt effektivt opsyn.
  5. Sovetiden bør aldrig være længere end halvanden til to timer.


Selvom vi her i landet har tradition for, at børn skal sove ude, findes der ingen dokumentation for, at det har en gavnlig virkning, fx at det forebygger infektioner. Dit barn tager altså ikke skade af ikke at sove ude sammen med de andre børn i institutionen.

Noget i luften

Børn med astma har følsomme luftveje og reagerer derfor kraftigere end andre på partikler og forurening i luften, fx bilos og røg fra brændeovne, bål og grill.
Støv fra sandkassen, løs jord eller en mark, som er ved at blive høstet, kan også genere små, følsomme lunger.

Hold dit barn indendøre, hvis røg eller anden luftforurening giver symptomer.

Er dit barn følsom over for røg fra bål og grill, bør barnet ikke være tilstede, når I tænder op. Her er røgudviklingen nemlig kraftigst. Det er også en god idé at sidde mod vindretningen, så barnet bliver udsat for mindst muligt røg. I kan være nødt til helt at droppe grill og bål, hvis jeres barn alligevel får symptomer.

Har dit barn også allergi?

Nogle astmabørn har også allergi over for pollen og/eller udendørs skimmelsvampe og får flere astmasymptomer i pollen- og skimmelsvampesæsonen.
Har du mistanke om, at dit barn har allergi, er det vigtigt, at I får det testet hos lægen.

Hvis dit barn har pollenallergi, skal astmamedicinen nemlig evt. suppleres med høfebermedicin for en effektiv behandling af både pollenallergi og astma.
Det er også vigtigt, at du ved præcis, hvilke pollen- og skimmesvampetyper, dit barn ikke tåler, så du kan følge med i Dagens Pollental fra Astma-Allergi Danmark og tage dine forholdsregler, når tallene er høje.

Har dit barn allergi over for skimmelsvampe, skal du være opmærksom på, at der kan være mange skimmelsvampe i den barkflis, som på nogle legepladser bliver brugt under legeredskaberne. Det er heller ikke en god idé at lade dit barn rulle sig i de flotte efterårsblade i skovbunden.

Læs mere

Fortæl din historie

Del ud af dine erfaringer og hjælp andre pårørende til småbørn med astma. Skriv til os på jk@astma-allergi.dk