Smitter astma?

Nej, astmasymptomer kan ikke smitte. Men storesøster føler pludselig også, at hun har problemer med at trække vejret…

Raske medlemmer af en børneflok reagerer forskelligt på, at deres bror eller søster er syg i længere tid. Det er slet ikke ualmindelig, at de begynder at mærke de samme symptomer og giver udtryk for et ønske om, at de havde samme sygdom.

Sygdom avler nemlig opmærksomhed, og det vil alle børn gerne have. Så den ikke syge søster eller bror kan hurtig komme til at føle sig overset.

Hvad skal vi lægge mærke til

Helt overordnet kan man dele børnene op i to kategorier:

Dem, der reagerer meget kraftigt ved fx at blive aggressive eller meget kede af det. Disse børn vil voksne lægge mærke til, og derfor vil de oftest få den opmærksomhed, de har behov for.

Den anden gruppe indeholder børn, der vælger den modsatte strategi. I fagsproget hedder det, at børnene bliver overtilpassede. Det betyder, at de forsøger at gøre alting så godt som muligt for ikke at være til besvær. Det er vigtigt at være særlig opmærksom på disse børn for ikke at komme til at overse deres behov.

Det kan du holde øje med hos søskende

  • Mere aggressiv eller udfarende opførsel
  • Tendens til at tilpasse sig for ikke at være til besvær
  • Ændret sovemønster
  • Ændret spisemønster
  • Sociale problemer, hvor barnet isolerer sig og dropper vennerne

Hvordan kan vi hjælpe

Tager I problemerne i opløbet, er lidt ekstra opmærksomhed som regel den bedste kur. 

Nogle formulerer det sådan: fortæl om barnets virkelighed til andre voksne i netværket og bed dem om at "skrue op for varmen".

Det kan være et ekstra kram eller et simpelt spørgsmål om, hvordan det går, der får dagen til at blive bedre.

De færreste børn i den situation har behov for, at omgangskredsen bliver overpylret og vil tale om problemerne hele tiden.

Find evt. en voksen i netværket, som dit barn kan tale med. Det kan være en moster, din ven eller veninde, som har lyst til at lægge ører til det, der rører sig hos dit barn.

Fortæl din historie

Del ud af dine erfaringer og hjælp andre pårørende til småbørn med astma. Skriv til os på jk@astma-allergi.dk