Medicin, der virker nu

Akutvirkende astmamedicin kaldes også anfaldsmedicin. I den medicinske verden hedder denne gruppe Beta2-agonister.

Kortidsvirkende luftvejsudvidende medicin

Medicinen får de små muskler omkring dine små fine luftrør til at slappe af, så passagen bliver større, og luften kan strømme mere frit i dine lunger.

Den virker hurtigt – akut, og er luftvejsudvidende i kortere tid, og bruges ved astmaanfald. Virkningen kommer i løbet af få minutter, og varer normalt ca. 4 timer.

Det er vigtigt, du ALTID har din anfaldsmedicin med dig, og holder øje med at din inhalator ikke pludselig er tom for medicin.

Får du symptomer i forbindelse med sport eller fysisk anstrengelse, kan det være en fordel at tage anfaldsbehandling inden anstrengelsen. Tal med din læge om dette.  

Anfaldsmedicin taget inden fysisk aktivitet, tæller ikke med i regnskabet.

Anfaldsbehandling gives ofte som pulverinhalator, men findes også som spray, tabletter, mikstur, inhalationsvæske eller indsprøjtning.

Hvis du bruger spray, er det en god idé at anvende en åndingsbeholder – også kaldet spacer.

Farvekoden på inhalatoren med den hurtigtvirkende anfaldsmedicin er blå.

Medicinen kan fx hedde Buventol, Bricanyl, Ventoline eller Airomir.

Hvis du har brug for store doser anfaldsmedicin, kan du opleve bivirkninger. De viser sig i form af hjertebanken, let rysten på hænderne og måske indre uro. Dette er ganske ufarligt og forsvinder som oftest hurtigt igen.

Hold regnskab

Hvis du har brug for at tage anfaldsmedicin 2 eller flere gange om ugen, kan det være tegn på, at du har brug for mere forebyggende medicin.